сряда, 18 декември 2013 г.

ПЪРЛЕНКА СЪС СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ

                          
                        
Тестените изделя за някои хора са голямо табу, заради допълнителните килограми, които могат да ни поднесат, но въпреки това аз обичам да ги похапвам и готвя.
Ще ви споделя, как ме осени идята да направя пърленка за първи път. Пазарувахме със съпруга ми в един супермаркет. Много ме изкушиха на вид пърленките, които продаваха от топлата витрина и решихме да си купим една. В къщи, с нетърпение очаквах да вкуся от апетитно изглеждащата пърленка, но останах много разочарована. Тя основно беше тесто с много малко сирене и чубрица. Казах си : "Аз не мога ли да направя пърленка, каквато си пожелая - с много сирене, масълце, даже мога да добавя и кашкавал"..
Споделям моята рецепта за една чудно вкусна пърленка.
Необходими продукти:
1/2 кофичка кисело мляко
200 грама сирене
100 грама кашкавал
1 пакетче суха мая
щипка сол
чубрица за поръсване
2 супени лъжици масло
2 яйца
250- 300 грама брашно
2 супени лъжици олио
Начин на приготвяне:
В голяма купа изсипвате половината от пресятото брашно. Добавяте маята, киселото мляко, солта, едното яйце, разделяте другото яйце на белтък и жълтък и слагате белтъка в сместа. Разбърквате получената смес. След това добавяте останалото брашно, като замесвате тесто, което оставяте да втаса за около 40 - 50 минути в купата, покрита с кърпа. След като тестото е удвоило обема си, разточвате тънка кора, която поставяте в намазнена с олио тава. Отгоре намазвате с жълтък, а върху него поръсвате равномерно с  начупеното сирене (ако сиренето ви е по- солено, може да го поставите в топла вода за около 30 минути) и настърганият кашкавал. Най отгоре разпределяте на късчета маслото. Завършека на пърленката е като се поръси обилно с ароматна чубрица.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути. Това е чудесна закуска за съботната утрин, както и вкусно предложение за любимите ви гости.


 

              
                                                                                                       

Няма коментари:

Публикуване на коментар