Сомът е сладководна риба, която може да се лови и в нашите реки - Дунав,Марица, Струма, Тунджа и Янтра, както и в големите язовири в страната. Споделям, че не бях опитвала тази мустаката риба, но се убедих, че доста често ще я готвя, защото е много вкусна.
Необходими продукти:
1 сом - около 1,5кг.
1/2 чаена чаша орехи
3 супени лъжици масло
5 супени лъжици олио
3 супени лъжици брашно
1 глава кромид лук/ или 1 връзка пресен лук
400 г домати (може и от консерва)
2 скилидки чесън
1 лимон
магданоз
дафинов лист
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Аз си купих1 сом, около 1,5кг. Изчистих го и го нарязах на шайби. Овкусих ги с черен пипер и сол, след това ги овалях в брашното. Изпържих лекичко рибата и от двете страни, до светло розов цвят. В отделен тиган, полят с малко олио запържих нарязаният лук, след което добавих обелени и нарязани домати. Оставих зеленчуците да си къкрят така, до леко изпаряване на сока от даматите (5-10 минути), след което добавих начупените орехи, дафиновият лист и 1/2 лимона. В намазнена тавика с масло сложих половината от доматената поръска, отгоре поставих шайбичките сом и върху тях сложих останалата част от поръската. Ястието се се пече 20 минути на 180 градуса. Вечерята е готова. Какво е необходимо още : едно хубаво бяло вино и приятна компания.
Няма коментари:
Публикуване на коментар