неделя, 1 декември 2013 г.

ДОМАШЕН ХЛЯБ

                                                                                                                                    
Приготвянето на хляб е един от най-старите занаяти на човешката цивилизация. Първите исторически дани са от къснaта неолитна епоха (от 6000 до 4000 г. пр. Хр.). Археолозите са открили каменни хромели (ръчни мелници), с които се е мляло зърното. Днес, хлябът е късче от нашата история, хапка определяща къде живеем, за какво мечтаем, какви искаме да бъдем. Защото хлябът, който аз замесвам е малко парченце от моята душа.
Всяка една домакиня ,която не пече домашен хляб си мисли, че приготвянето му е нещо сложно и невъзможно ,но всъщност не е така.
Необходими продукти:
2 чаени чаши топла вода
около 4 чаени чаши пресято бяло брашно (задължително пресято -  така се вкара въздух в брашното)
1 чаена лъжица сол
1 пакетче суха мая
3 супени лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
В дълбока купа слагате част от пресятото брашно, добавяте маята, топлата вода, олиото и солта.  Забърквате рядка каша в която даобавяте останалото брашно. Започвате да месите и ако е необходимо, може да добавите още брашно. Месите докато сместа не ви залепва по пръстите. Втасалото тесто слагате в намазана тавичка с олио. Пече се първоначално на 200 градуса, след което намаляте фурната на 180 градуса, времето за изпичане е 30-40 минути. Момичета, най- важното е желанието да не ви напуска, ако не ви бухне хляба не се отчайвайте, опитайте още веднъж. Аз също съм имала несполуки с приготовлението на хляб, но явно съм забравила да сложа най- важната подправка - любов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар