събота, 7 декември 2013 г.

ПАЙ С ПРАСКОВИ

                                                                                        
                               
Винаги съм си мислила, че за приготвянето на пай трябват доста време и усилия, но всъщност не е така. Паят е бърз и лесен сладкиш, който може да се направи с различни плодове, в зависмост от вашите вкусови предпочитания.
На Вас ще споделя паят, който направих август месец със сочни праскови.
Необходими продукти:
180-200 грама твърдо масло
300 грама брашно
2 яйца
щипка сол
1/2 пакетче бакпулвер
1 и 1/2 килограм праскови
2 супени лъжици царевично брашно
50 грама захар
100 грама орехи
50 грама стафиди
Начин на приготвяне:
Смесвате твърдото масло с пресятото брашно, солта, двете яйца, половината от захарта  и бакпулверът. Замесвате меко тесто ( при необходимост добавяте още брашно, но лично аз предпочитам по- мекото тесто), което оставяте в хладилника за 30 минути. След това може да приготвите плънката за пая. Поставяте в топла вода или прясно мляко стафидите, за да омекнат малко,начупвате орехите, измивате и нарязвате прасковите на тънки шайбички. Смесвате продуктите за плънката - прасковите , орехите, стафидите, царевиното брашно и захарта. Разделяте тестото за паят на една голяма и втора, по- малка топка. Разточвате голяма кора с дебелина 1-1,5 см, след което покривате тавата (22 см. диаметър) с нея. Добре е кората да излезне от всички страни на тавата, за да може след това да се загърне плънката с нея. Разпределяте развномерно плънката върху кората, след което с останалата част от тестото разточвате тънка коричка, която нарязвате на лентички.С тях правите решетка, с която покривате плънката. Сладкишът се пече на 200 градуса около 15 минути, след това фурната се намаля на 180 градуса и паят се допича още 15- 20 минути. Ако забележите , че решетката на паят започва да се препича, може да сложите отгоре й алуминиево фолио. За да проверите дали тестото е  изпечено - забождате в него клечка за зъби, ако не залепне тесто по клечката, това означава, че тестото е изпечено. Когато паят е издваден от фурната, се поръсва още топъл с пудра захар.









Няма коментари:

Публикуване на коментар