В българската национална гухня гювеча присъства като основно ястие.
Майки и баби чакат с нетърпение празниците, за да се приберат чадата в къщи. Храната на трапезата е една и съща всеки път, защото с храната се поднасят и старите спомени - мили и забавни. Споделям с вас рецептата за гювеч, който приготвих тази зима.
Необходими продукти:
700 грама свинска плешка
4 зелени чушки
200 грама гъби печурки
3 големи моркова
3 големи глави кромит лук
5 скилидки чесън
черен пипер
дафинов лист
червен пипер
сол
мащерка
чубрица
3 супени лъжици зехтин
150 мл. червно вино
100 мл. вода
Начин на приготвяне:
Нарязвате свинското месо на парченца по ваше желание, овкусявате ги с малко зехтин, сол, черен пипер, машерка. Измивате и нарязвате морковите и зелената чушка на шайбички, кромидият лук и гъбите на дебели лентички, чесъна може да поставите в гърнето и цял. Смесвате зеленчуците и месото в гювеча, добавяте малко зехтин, посивате всичко с червено вино и вода. Ястието поставяте във фурна на 200 градуса за 2,30 часа. Сервирате с чаша червено вино и разбира се люти чушлета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар