неделя, 12 януари 2014 г.

СЛАДКИШ "СНЕЖНА НОЩ"



Обичам да похапвам черен шоколад, успокоява ме. Вкусът му ми шепне: Въпреки, че са черни и горчиви някои моменти от живота ни, от тях трябва да намерим сладкото, което да засити душата ни.
От извстно време промених начина си на хранене и си забраних купешките сладки изкушения. След поставената забрана от моя страна, в къщи трябва да приготвямя по - често десерти. За мен това е празник, но стига да имам време за празнуване. Вчера, приготвих бърз и лесен сладкиш с шоколадова  глазура и поръска от кокосови стърготини - Снежна нощ. Шоколадът е тъмната самотна нощ, а кокосовите стърготини е пухкавият бял сняг.
Необходими продукти:
2 яйца
1 чаена чаша захар
1 кофичка кисело мляко
2 чаени чаши брашно
1/2 чаена чаша олио
1 чаена лъжица сода
3 чаени лъжици какако
1/2 чаена чаша пудра захар
125 грама масло
200 грама черен  шоколад
100 грама вода
1 пакетче кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Първоначално разбивате яйцата с миксер за 1 минута, към тях добавяте захарта. Трябва да разбиете добре продуктите, към тях добавяте киселото мляко, содата (разтворена преди това в кисело мляко) и олиото. Разбърквате добре продуктите, да се опознаят, да не се срамуват един от друг. Изсипвате към сместа брашното и 2-те супени лъжици какао. Получената смес разбивате добре с миксер и след това я поставяте в намазнена тава. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 30 минути.
За сиропа:
В подходящ съд слагате пудрата захар, 100 грама вода и 1 супена лъжица какако.След като заври сместа я махате от котлона. Изчаквате да изстине сладкиша и го заливате със топлият сироп.
За глазурата:
В подходящ съд, който поставяте на водна баня, начупвате 200 грама черен шоколад, слагате и  маслото. След като се смесят съставките и се разтопи шоколдът, махате съда от котлона. Заливате сладкишът с получената глазура и отгоре го поръсвате с кокосови стърготини.
С каква наслада ще се приготвя този сладкиш в студена съботна вечер, навън меланхолично снега да вали, а камината смело да гори.









Няма коментари:

Публикуване на коментар