събота, 25 януари 2014 г.

ПОСТНИ САРМИ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ

Зима е. Снегът бавно вали по уморените улици, самотно врабче прелита покрай заснежените покриви, комините пушат меланхолично. Месецът е януари и Коледа бледнее в календара на старата година, но това не се случва с любимите ми постни сарми. В Родопите, казваме на сармите апраци, които завиваме със сланинка или кайма, но аз ще споделя с Вас рецептата за  любимите ми постни сарми.
Необходими продукти:
2 средно големи кисели зелки
200 грама ориз (може да замените ориза с булгур)
1 глава кромид лук
магданоз
чубрица
черен пипер
червен пипер
зехтин
саламура от киселото зеле
Начин на приготвяне:
В тиган сипвате зехтин и запържване кромидият лук. След като омекне, към него добавяте измитият ориз. Смело поръсвате подправките и разбърквате добре. Махате тигана от огъня. Върху дъска за рязане си оформяте големината на зелевите листенца. За да не ви залепват апраците, в тенджерата в която ще ги варите нареждате най - отдолу кисело зеле. Зареждате се с търпение и започвате да свивате сармите. Добре е, след като сте свили сармата, да я притиснете леко с ръка, за да не се отвива листото. Вече свитите апраци, покривате отгоре с чиния и  ги заливате със саламура от киселото зеле, която саламура трябва да покрие чинията. Варите сармите40 минути на бавен огън и получавате кисели, постни...мммм вкусни сарми. :)









Няма коментари:

Публикуване на коментар