сряда, 8 януари 2014 г.

ТУТМАНИК ИМПУЛС




През уикендите зимата е скучен сезон и в повчето случаи съботата ми преминава в почистване на къщата, приготвяне на по - специална храна, пускане на няколко перални, гладене на дрехи. Кога ли ще спра да бъда роб на къщата си? Опитвам се в неделният ден да отделя поне няколко часа за себе си. Лятото е сезон на одисеите - чакам го с нетърпение. Въпреки времената и сезоните, вкусната закуска е важна за всеки един роб или господар.
По Коледа в къщи имахме гости за няколко дни. Една от сутрините трябваше да приготвя закуска, но идеята за пържени филии или принцеси, оронваше реномето ми на добра домакиня. Затова реших да приготвя тутманик. Дадох му името импулс, защото рецептата ми хрумна на момента, а тези спонтани идеи трябва да ги осъществяваме веднага, защото те са скрит копнеж за нещо вълнуващо.
Необходими продукти: 
350 гр. кисело мляко
50 гр. вода
1/2 кубче мая
2 и 1/3  чаени чаши брашно
щипка сол
200 грама сирене
2 супени лъжици масло
2 яйца
2 супени лъжици олио
чубрица за поръсване
Начин на приготвяне:
В дълбока купа разбърквате 1/2 кубче мая с топлва вода. Добавяте киселото мляко, пресятото брашно, солта, 1 яйце и 1 белтък. Получената смес разбъркавте поне 5 минути, след което я покривате с кърпа и оставяте да втаса за 40-50 минути. Взимате една лъжица от вече втасалото тесто и поставяте върху покрита с хартия за печене тава. Може да си помагате с ръце за оформянето на питките, тестото ще е доста рядко. Оформяте питки, които намазвате с жълтъка. Върху тях начупвате краве сирене, което притискате леко. Тутманика поръсвате с краве масло и чубрица. Печете закуската на загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. Сервирате с чаша айран.








Няма коментари:

Публикуване на коментар