понеделник, 10 февруари 2014 г.

РОДОПСКИ КЛИН

Колата бавно пътуваше по мокрия път. Сърцето ми биеше лудо, прибирах се вкъщи, в Родопите. Как копнеех да видя планината, която нежно прегръща къщурките. Скалите, които ревностно пазят върховете си. Въздухът, който се съживява и гали лицето ми, и  шепне в ушите ми -  като дълго чакан любовник. Вълнението нахлуваше като буря в тялото ми, само още един завой ... и града се роди. Връщах се в Смолян, при мама.
Споделям с Вас рецептата за още едно традиционно родопско ястие - Родопски клин.
Необходими продкукти:
около 400 грама брашно
6 супени лъжици олио
около 150 мл. вода
300 грама ориз
щипка сол
50 мл. прясно мляко
4 яйца
300 грама сирене
Начин на приготвяне:
 В тенджера с подсолена вода сварявате ориза, като внимавате да не го преварите. Прецеждате водата от тенджерата и оставяте ориза да си въздъхне. В купичка разбърквате брашното, щипка сол, водата и 2 супени лъжици олиото. Замесвате и разточвате две кори, от които едната трябва да бъде с по- голям диаметър от тавата, за да може да загърне горната кора. В тенджерата с въздъхналия ориз слагате 4-те яйца, сиренето и прясното мляко. Поставяте малко мазнина на основата на тавата и разстилате кората с по- големия диаметър. Върху нея изсипвате плънката, а отгоре застилате внимателно втората кора. Родопският клин печете на печка на дърва  или във фурната на 200 градуса. Ако използвате печка на дърва, трябва да
завъртате тавата през 10- минути , като същеверемнно поглеждате с нож, дали основата се е запекла. Ако това се е случило , обръщате клина с помощта на дървен кръг или по- голяма тава. Изпичате втората кора на по- бавен огън (фурната може да намалите на 180 градуса).




Няма коментари:

Публикуване на коментар