сряда, 5 февруари 2014 г.

ЩРУДЕЛ ''УСМИВКА"

Любимите ми ябълки са тези, които сама съм набрала от овошките на село. Спомням си за незабравимите мигове, за безгрижните лета и детският смях, който се поемаше от ехото в планината и отиваше в безкрая. Но времето обрули листата, червеи изядоха плода, изпочупиха се стъблата, година след година. Днес, даже няма кой дървото да отреже, мъките му да спре. Остава то самотно да пази обезлюденото село.
Няма да ви изброявам здравословните показатели на ябълката, защото те наистина са много. Любимият ми зимен сладкиш е щрудел с ябълки, приготвям го по моя си рецепта. Дадох му името усмивка, защото той се приготвя много лесно, толкова лесно, колкото да се усмихнеш на някой непознат.
 Необходими продукти:
4 големи ябълки
2 яйца
50 грама масло
50 мл. олио
1 пакетче бакпулвер
1 и 1/2 чаени чаши захар
1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша захар за тестото и 3 супени лъжици захар за ябълките
200 грама сурови ядки (аз използвах микс от ядки - орехи, лешници, бадеми)
1/2 пакетче канела
Начин на приготвяне:
В дълбока купичка разбърквате яйцата със захарта, докато тя се стопи. След това прибавяте мазнината , пресятото брашно и бакпулвера.
Измивате, обелвате и нарязвате на кубчета ябълките. Изсипвате ги в отделна купа и към тях добавяте начупените ядки, канелата и 3 супени лъжици захар. Смесвате двете купи в една и разбърквате добре получената смес, която е доста сгъстена, това не трябва да ви притеснява. В намазнена и предварително загрята тавичка изсипвате сместа. Печете на 200 градуса за около 30 минути. Усмихвайте се по- често на непознати, здравословно е.













Няма коментари:

Публикуване на коментар