понеделник, 31 март 2014 г.

КИФЛИЧКИ СЪС СЛАДКО ИЛИ СИРЕНЕ




Радвам се как изживях детството си - на село, далече, далече в пазвата на Родопа планина.
Там времето спираше често и успявах да чуя шепота на майката земя. Тревата растеше под босите ми крака, а дърветата остаряваха бавно. Планината ми разказваше дълбоко пазени тайни за вечността. Обичах да гледам волния полет на орлите, въпреки, че доста често отвличаха по някоя кокошчица на баба.
От малка обичам да готвя. На 4 години приготвях манджите с пясък, трева и цветенца. Носталгията към детството възвърна и спомена ми за вкусните кифличките, които майка ми правеше рядко, защото нямаше време за прищявките ни.
Вчера се опитах да замеся същите изкусителни кифлички. Хубаво е, че от тестото може да се направят както солени, така и сладки кифлички
Необходими продукти:
300мл. прясно мляко
2 яйца
щипка сол
3 чаени лъжици захар
4 чаени чаши брашно
1/2 кубче мая
1 буркан домашно сладко
200 грама сирене
50 мл. олио
семенца за порърване на солените кифлички, по избор - мак, лен, сусам (може и комбинация)
Начин на приготвяне:
В дълбока купа стопляте прясното мляко, в което поставяте 1/2 кубче мая. Оставяте маята да се размие добре в прясното мляко. Пресявате брашното и изсипвате полвината в купата, добавяте олиото, солта, 1 чаена лъжица захар, 1 яйце и 1 белтък. Разбърквате добре съставките, след което добавяте и останалото брашно. Замесвате тесто, което оставяте да втаса за 40 минути. След като е удвоило обема си, разделяте тестото на две половини - за две тави кифлички. Разточвате кора с дебелина 2-4 мм, която нарязвате на приблизително еднакви триъгълници. Поставяте в тях сирене или сладко и завивате кифличката. Отгоре я намазвате с жълтък. Солените кифлички поръсвате със семенца мак, лен или сусам, а сладките със захар.















Няма коментари:

Публикуване на коментар