вторник, 14 януари 2014 г.

РИБА ХОКИ НА ФУРНА

Хоки е океанска риба, която обитава бреговете на Нова Зеландия и Австралия. Наред с останалите риби, месото на рибата Хоки е богато на омега-3 киселини, което го прави здравословен хранителен продукт.
Въпреки полезните съставки на рибата, в българската кухня не присъстват често морските деликатеси. Щастливи сме да участваме на някое "свинско погребение", да завъртим на чеверме едно "непослушно агънце", както и да виждаме на масата домашно изпечена, тлъста кокошчица. Лесно е и да пазаруваме месо от супермаркета, без да знаем от коя държава идва то. Защо забравяме рибата?
Признавам си, вкъщи не приготвям често риба, защото съпругът ми не обича да й чисти костите. Въпреки това, с доста уговорки, успявам два пъти в месеца да си извоювам рибно меню.
Вчера купих замразена риба Хоки, която приготвих на фурна. Споделям рецептата с Вас:
Небходими продукти:
около 1 кг. риба Хоки
200 мл. бяло вино
сол и черен пипер за овкусяване
1/2 стрък праз лук
100 грама доматено пюре
1 лимон
зехтин
Начин на приготвяне:
Почиствате, измивате, подсушавате и нарязвате рибата на шайби. Овкусявате със сол и черен пипер с количество по ваш вкус. Поставяте рибата в подходяща купа и я заливате с бялото вино и 1/2 изцеден лимон. Разбърквате добре рибата с получената марина и я оставяте да си мързелува за 2 часа. Почиствате и нарязвате празият лук. След това, в подходяща тавичка намазнена със зехтин поставяте шайбите Хоки. Върху тях намазвате доматеното пюре, отгоре поставяте празия лук, а най-отгоре и по четвъртинка нарязан лимон. Печете на 180 градуса за 20-30 минути. Сервирате рибата с усмивка на лице и бяло вино за "Наздраве".





Няма коментари:

Публикуване на коментар