сряда, 15 януари 2014 г.

ТЕЛЕШКИ ЕЗИК НА ФУРНА



Телешкият език присъства редовно в менюто на всеки един ресторант с българска традиционна кухня.  Въпреки, че не бях опитвала това месо, на мен ми беше трудно да приема този деликатес за вкусна храна, защото е език - било на крава или прасе. От любопитство,  веднъж реших да опитам този специалитет и останах очарована от вкуса му. Телешкият език има високо съдържание на желязо, богат източник е на витамини от В-групата и най-вече на витамин В12. В него са налични цинк и магнезий, така нужни на всеки организъм. Ако не сте опитвали телешки език, направете го. Ако ви притеснява това, че езикът е бил в устата на кравата, може тогава да си сварите яйца. :)
Споделям с Вас рецептата за телешки език на фурна.
Необходими продукти:
1бр. телешки език - около 700 грама
200 грама доматено пюре
2 супени лъжици горчица
2 глави кромид лук
2 моркова
зехтин
сол
черен пипер
кардамон
мащерка
розмарин
магданоз
50 грама оцет балсамико
Начин на приготвяне:
Измивате добре телешкият език и го поставяте в тенджера. Заливате го с вода докато се покрие. Добавяте оцета, 1 глава нарязан кромид лук, 1 нарязан на едро морков и всички подправки. Варите около 90 минути (ако използвате херметикческа тенджера, времето е 40 минути).
В тиган запържвате в зехтин ситно нарязани лук и моркови, докато омекнат. После добавяте и доматеното пюре. Оставяте сместа да поври за 5 минути.
След като езикът е сварен и още топъл - обелвате кожата му. Нарязвате го на филийки с дебелина около 1 см. и ги подреждате в тавичка намазана със зехтин. Месото намазвате с горчица и заливате със запържените зеленчуци. Най - отгоре поръсвате обилно с магданоз.
Печете във фурна на 200 градуса за 20 минути.










Няма коментари:

Публикуване на коментар