неделя, 2 февруари 2014 г.

ХЛЕБЧЕТА С ПШЕНИЧНИ ТРИЦИ

Пшеничните трици са основен отпадък при смилането на пшеницата. Богати са на фибри, както и на витамини от група В, каротин и витамин Е. Пшеничните трици спомагат за нормализиране на храносмилателната система, за намаляване на холестерола в кръвта. Благодарение на високото съдържание на магнезий, калий и витамини, триците помагат за нормализиране нивото на кръвната захар при диабет, намаляват кръвното налягане, спират затлъстяването.
Споделям с вас рецептата за хлебчета с пшенични трици, обвити с тиквени и слънчогледови семки.
Необходими продукти:
пшенично брашно за омесване на тестото
80 грама пшенични трици
200 мл. прясно мляко
1 чаена лъжица сол
1 пакетче суха мая
1 жълтък
100 грама слънчогледови и тиквени семки
Начин на приготвяне:
В дълбока купа затопляте прясното мляко и към него добавяте сухата мая, брашното, солта и  пшеничните трици. Разбърквате продуктите и  започвате да месите тестото 5 минути. Към финала със сила и настървение удряте тестото поне 10 пъти в купата. Оставяте изморените съставки да втасат за 40 минути, след което ги омесвате още веднъж. Времето за довтасване е 10 минути. Повторно бухналото тесто разрязвате с нож на равни парченца, които оформяте на малки франзелки. Притискате ги да се смесят и влюбят в семките. Намазвате готовите, обвити в семки хлебчета с жълтък и от двете страни. Печете ги в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути.










Няма коментари:

Публикуване на коментар