неделя, 16 март 2014 г.

КЛИН С КОПРИВА


Тревата нетърпеливо се показва над земята и бленува както за слънце, тъй и за дъжд. Овошките не тъгуват за зимата, а дръзко напъпват живот. Вятъра щастливо раздухва сивотата от изминалите дни. Слънцето гали нежно всяка живинка и не рови в миналото за следа. Пролет е дошла.
Днес утрото беше облачно и нехайно. Нямах желание за физически труд, но скромната ни градина жадуваше своето призвание. Изкопахме със съпруга ми влажната пръст, засадихме семенцата и оставихме природата да й бере грижа. Освен дръзката трева, скромната коприва също беше прокарала връхчета. Веднага реших какво ще приготвя за вечеря. Споделям с Вас рецептата за клин с коприва.
Необходими продукти:
брашно
вода
сол
олио
300 грама сирене
200-300 грама коприва
50 грама кафяв ориз
3 яйца
Начин на приготвяне:
Накисвате предварително кафявият ориз във вода за 4 часа. В купа смесвате брашното, водата солта и олиото. Замесвате меко тесто, от което разточвате две кори. Едната трябва да е с по- голям диаметър от тавата , за да може с нея да загърнете горната кора. Сварявате ориза в леко подсолена вода. Измивате копривата и я бланширата за 1 минута във вряла вода. В купа смесвате копривата, сиренето, яйцата и кафявият ориз. Поставяте тавата да се затопли на печката ( аз приготвих клина на печка на дърва, но Вие може да го приготвите и на фурна), след което я намазвате с олио. Поставяте по- голямата кора, върху нея изсипвате плънката, отгоре я завивате с втората кора. Загръщате крайчета на долната кора върху горната. Ако печете клина на фурна, включвате режим на печене само отдолу, а ако имате печка на дърва добре е печенето да се получава на бавен огън. За до проверите дали долната кора е изпечена, с помощта на нож поглеждате основата й . Обръщате клина върху кръг или по- голяма тава.













Няма коментари:

Публикуване на коментар